Етнографски музей

Събирателската дейност за откриване на Етнографски музей започва още в края на 50-те години на 20-ти век. През 1966г. с решение на Комитета за култура и изкуство Етнографския музей е профилиран като единствен специализиран за тогавашния Михайловградски окръг (сега област Монтана). На 04.април 1971г. се открива Етнографски музей – Берковица в Коновата къща. След реституцията, от 90-те години на 20 век музеят е уреден в Сърбинската къща. Тя е автентичен представител на старата градска архитектура с характерен елемент ориентираната на юг външна софа. Къщата е архитектурно-строителна недвижима културна ценност от местно значение.

Музеят издирва, събира, съхранява, опазва, документира, изучава, представя и популяризира движими културни ценности свързани с традициите на града и региона. В различните колекции на музея могат да се видят експонати от берковска керамика, чипровски килими, каракачански костюми, градски рокли от 20-те години на 19-ти в. Представени са и характерните за региона занаяти – грънчарство, медникарство, свиларство (производство на коприна) и др. Във фондовете на музея се съхраняват над 15000 културни ценности.

Особено интересна е вътрешната баня в музея – заради начина на затопляне на водата – на едната от стените на банята са били закачени две керамични делви, а в стаята от другата страна на стената, където се е намирала кухнята, е имало стенна печка. Когато стенната печка е била запалена, се е нагрявала и водата в делвите. В къщата може да се види още керамична канализация за извеждане на мръсната вода и „мийка” – мястото за миене на съдовете в кухнята.

Освен посещенията на постоянната експозиция и временните тематични изложби, Етнографски музей използва и редица други форми за популяризирането на богатата традиционна култура. Музеят е организатор и домакин на концерти, ревюта, промоции на книги, демонстрации на занаяти и др. допълнителни атракции. С билета за Етнографския музей могат да бъдат посетени още два туристически обекта в града. Единият от тях е [къщата музей „Иван Вазов”], която се намира в близост, а другият – [Градската художествена галерия], която се намира в двора на [църквата „Свети Николай Чудотворец”]. Галерията съхранява над 1400 художествени творби – графики, карикатури, скулптури и др.