Историческа местност "Петрова нива"

Местността се намира на 11км. от главния път Бургас - Малко Търново, в землището на село Стоилово, в Странджа планина. Близо три десетилетия след Освобождаването на България големи части от югоизточната част на страната остават поробени. И тогава - на 18 срещу 19 август 1903г., точно на Петрова нива е обявено новото въстание за присъединяване на Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към свободна България. Конгресът се провежда от 11 до 13 юни и на него са присъствали общо 47 делегати.

В края на 50-те години на миналия век на Петрова нива е изграден паметник в памет на войводите, които са дали живота си за една обединена България. От тогава всяка година в предпоследната събота на август на Петрова нива се събират десетки хиляди българи, дошли да почетат паметта на загиналите във въстанието. В чест на 100-годишнината от въстанието през 2003г. е построена църквата „Света Петка ”.

На Петрова нива има и уредена музейна експозиция, която разказва за героичните събития чрез богат снимков материал, експонати и документи. Всяка година по време на събора в местността се отслужва заупокойна молитва в памет за загиналите, провежда се заря - проверка, а тържествата приключват с богата фолклорна програма, в която взимат участие фолклорни състави от цялата страна. От Петрова нива тръгват и много пешеходни маршрути към близките селища и местности.