Пещера Проходна - Божиите очи

360° Виртуална реалност

Проходна е една от най-известните пещери в карстовия район край с. Карлуково, община Луковит.

Това е най-дългият пещерен тунел в България, с дължина 365 метра и височина на входовете 56 метра. В следствие на ерозията, причинена от просмукващите се води, в тавана се е образувал феноменът „Окната“ или „Очите на Бога“ – две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. Това дава и уникалния облик на пещерата. Погледнати от долу, те изключително много наподобяват очи, които сякаш се взират в посетителите.

Вътрешността на пещерата е слабо осветена, тъй като денивелация между двата входа е голяма, а дневната светлина отвън навлиза през тях на снопове. Ефектът е поразителен, особено при слънчево време.

През 1962 г. е обявена за природна забележителност.

В пещерата са снимани няколко български и чуждестранни филма, между които и „Време разделно“ както и на съветско-български филм „По следите на капитан Грант“.

По време на геоложка студентска експедиция „Искърски пролом 2008“ пещерата е оценена като геотоп с национална значимост.

Според археолозите, в дълбока древност пещерата е била важен окултен обект за местните жители, където са се извършвали различни ритуали. На 21-ви март, когато е пролетното равноденствие, се е извършвал ритуал за плодородие. В този ден през вътрешността на пещерата преминава слънчев лъч, който я огрява под специфичен ъгъл.

Проходна е една от малкото пещери, в които се практикуват пещерни бънджи скокове.