Крапец

Крапец е село в Североизточна България – част от община Шабла в Добричка област. Намира се на 15 км от ГКПП Дуранкулак, на 90 км от Варна, на 85 км от Добрич, на 50 км от Балчик и на 15 км североизточно от гр. Шабла. Селцето е кацнало на ръба на морето, почти до границата с Румъния, на 5,3 км от южния бряг на Дуранкулашкото езеро.

Тъй като още от древността тук се е случвало да потъват кораби заради опасните скали на рифа, простиращ се от Калиакра до Карталбурун. На носа е имало поставен малък маяк с височина над водата 31 m.

Село Крапец е тихо и спокойно място, където хората живеят простичко, следвайки естествения ритъм на живота. Далеч са от състезаниетo за бързи, летни печалби – няколко сергии, един-два ресторанта и старо кметство. Има и немалко къщи за гости, които приветливо подканят гостите. T, в повечето случаи, предпочитат живота под звездите – в къмпинга на брега на морето.

Плажът на Крапец се намира на не повече от 2 километра от селото. До него се стига по тесен асфалтов път. По поляните наоколо, освен многото коли с румънска регистрация, ще видите и множество пасящи крави.

Малко история, е винаги добро нещо, когато се започва разказ за някое населено място. В Крапец история не липсва и тя датира от неолита. В непосредствена близост до селото е уникалното неолитно селище при Дуранкулашкото езеро обитавано от първото уседнало земеделско население на нашия континент. Тук са открити първите каменни градежи в Европа датирани към 5200 г. пр. Хр. Районът е обитаван от траките през Античността. При езерото има и останки от прабългарско средновековно поселение. Интересна историческа забележителност в района на Крапец е големият остров в езерото Дуранкулак, на който се намира храмът на Кибела – един от най-големите праисторически некрополи в света, на възраст около две хиляди и петстотин години. Всички археологически находки открити тук се намират в музея в град Добрич.

Днешното село Крапец е много старо. Селяните са били в мнозинството си българи, сред които са живеели и малко гагаузи. Първите известни сведения за селището са от 1573 г., където то фигурира под името Гърбидже /гърбица/. В документ от 1676 г. то се споменава като Гарбиче кариеси. За селото съобщава и Венцел фон Бронард в едно описание на българския Черноморски бряг от август 1786 г. Според него село Карибчи кьой /Крапец/ се намира между Шабла фенер /пясъчен фар/ и Иланлю кьой /с. Иланлък, днес в Румъния/. От 1832 г. е известно под името Карапез. В средата на 19 век в селото живеят 24 домакинства българи, а то носи името Карапча. Много от населяващите селото българи идват от Ямболското село Карапча /днес Маломир/, като с това се обяснява и новото му име. На 21 август 1916 г. румънците нахлуват в селото, което тогава е с повече от 100 къщи, отвличат и изпращат в концлагери в Молдова всички мъже, дори и момчета от 12 години нагоре. След 1917 г. част от руските емигранти в България са намерили свой дом именно тук. Заради това, но не е изключено и във връзка с по-стари руски заселници, които не са малобройни в Добруджа, северните части се помнят в селото като – „казашките къщи“. След 1940 г. тук се заселват преселници от Северна Добруджа. От 1942 г. селото носи днешното си име – Крапец.

Плажът на Крапец е бисерът, който кара всяка година тук да идват стотици любители на дивите, самотни плажове.

Плажната ивица между Крапец и Дуранкулак е дълга над 6 км. Морето тук е тихо и спокойно с меко пясъчно дъно. Плажът е голям, чист и неохраняем. Посетителите на този плаж могат да се наслаждават необезпокоявани на безкрайната плажна ивица, морския хоризонт и дивата природа. Дори в разгара на лятото, това райско кътче остава незасегнато от тълпите хора и всеки плажуващ може да се потопи в спокойствие и тишина, и да се наслади на една истинска почивка. От плажа, на север не се вижда друго, освен море и пясъчна ивица. Това е така, защото плажните ивици на Дуранкулак и Крапец се сливат и образуват един необятен морски хоризонт. Това е едно от най-красивите места по българското черноморие.

На плажа има свободна зона за бивакуване, която условно, може да се нарече къмпинг, тъй като може да си разпънете палатката. Но има и обособен, стопанисван такъв – нарича се Къмпинг Крапец. Бунгала изглеждат в добро състояние, има санитарни възли, мястото е електрифицирано. Спокойно можете да разпънете палатката или паркирате караваната си. Някога тук е бил, несъществуващият вече, къмпинг Карвуна.

Зоната за бивакуване не се стопанисва от никого. Тя е на хората, които идват тук и само те са отговорни за състоянието, в което ще я оставят за следващата година, но се справят доста добре с тази задача. Разбира се, в този импровизиран къмпинг няма удобства – ток, санитарни помещения, но пък можете да изберете свободно мястото, където да “забиете знамето” си. Има невероятни местенца, човек да разпъне палатката си – може да го направи на метри от плажната ивица или под сенките на дърветата.

Както е известно, по северните плажове на Българското черноморие често духа силен вятър. Това е причина плажът да е посещаван от много запалени любители на кайтсърфа.

Нещо, което е задължително да знаете, когато идвате да летувате в Крапец е, че няма действащ лекар в селото, нито аптека. При нужда може да се повика специалист – координати се получават от регламентирания къмпинг, но се заплаща такса. Така че бъдете отговорни към себе си и предвидете различни форсмажорни ситуации – висока температура, ухапвания от комари и др.

И все пак, дори и да плажувате на този напълно див, не е задължително да спите в палатка или каравана. Освен това може да използвате Крапец за своеобразен “бивак” в пътуванията си до известни забележителности в местността. Изборът от Къщи за гости в Крапец е наистина голям – Къща за гости Андре, Къща за гости Света Марина, Къща за гости Поповата къща, Стаи за гости Жана, Стаи за гости Бон-бон. Това са няколко предложения.
Други места за настаняване, както и условията, които предлагат, може да видите в тук.

Транспортът до Крапец е добре уреден и удобен.

Със самолет може да стигнетe от София до Варна. Летище Варна работи през цялата година. През летния сезон самолети от летище София в посока Варна има 6-7 пъти на ден. Полета трае 50 минути. От Варна тръгват автобуси до Крапец (Варна-село Хаджи Димитър-село Крапец).

От централна железопътна гара София може да се стигне до Варна с експресен влак. За спални и кушет вагони се изисква минимум едноседмична предварителна резервация, с оглед на ограничените места. От Варна тръгват автобуси до Крапец (Варна-село Хаджи Димитър-село Крапец).

От централна автогара София тръгват директни автобуси до Варна. През летния сезон автобуси в тази посока, на различните автобусни компании има 4-5 пъти на ден. Препоръчително е закупуването на билетите да става поне една седмица предварително. От Варна тръгват автобуси до Крапец всеки ден от 8:15 ч, които минават през Крапец в 10:40 ч и продължават за Граничар. В 13:30 от Крапец тръгва автобус за Варна.

В Крапец има интересни за разглеждане забележителности.

На един километър североизточно от Крапец е разположено Дуранкулашкото езеро. С изобилието си от бяла риба, каракуда, раци, платика, сом, шаран и змиорка езерото привлича любителите на риболова. По произход е естествен лиман, като се захранва с карстова вода от два извора. Водата му е слабо солена поради връзката му с морето. Дълбочината му достига до 4 м. Заобиколено е от земеделски земи, а на изток от морето го отделят пясъчни дюни и плажна ивица. Езерото е разположено на основния път на миграция на прелетните птици Via Pontica.

На няколко километра на юг от Крапец са разположени Шабленското и Езерешкото езера. Те са полусолени езера свързани помежду си с изкуствен канал. Посещавани са от много птици, предимно ибиси, чапли и гмурци. Както и езерото в Дуранкулак тe са част от Via Pontica. Езерата се използват за риболов – щука, костур, сом, толстолоб, шаран, каракуда, лин и раци.

Това, което непременно трябва да видите в Крапец е неговото Рибарското селище. Тук протича по-голямата част от суровия живот на местните рибари. От тук лодките излизат на риболов, тук се връщат с улов, тук рибарите почистват мрежите си и ги кърпят и тук продават улова си. От тук идва и рибата за местният специалитет – рибената чорба. Освен риба, местните ловят скариди, миди и рапани.

На част от бреговата ивица в Крапец ще видите огромно бетоново, укрепително съоръжение, което предпазва брега при бури от страховитата мощ на северното море.

Какво може да посетите около Крапец – Дуранкулашкото езеро, Камен Бряг, Нос Калиакра, Тауклиман, резерват Болата, село Българево, местността Дълбока с известната мидена ферма, Каварна и др.

Традиционни културни събития в селото са Народния събор на 24 май и пленера по живопис “Арт пътеки” през същия месец.

Крапец е курортно селце без барове, без СПА, без клубове – далеч от блясъка, снобарския лукс и модерните забавления на съвременния туризъм – само зелена природа, синьо море, много слънце, вкусна рибена чорба и гостоприемни хора и плажове.