Орлово око

360° Виртуална реалност

Панорамната площадка „Орлово око“ е любима туристическа атракция в региона на село Ягодина и село Триград.

Съоръжението представлява желязна рампа, надвиснала над скалната бездна на връх Свети Илия, над село Ягодина.

Площадката се намира на 1563м. надморска височина, като пропастта под нея е близо 600м. Скалите, на които е закрепена са част от живописния пролом Буйновско ждрело с дължина 10км.

От рампата се откриват спиращи дъха гледки към Родопа планина, Пирин, части от Рила, а също и гръцкия дял на Родопите!

Панорамната площадка „Орлово око“ е изградена през 2009 г. от туристическо дружество „Родопея“ – с. Ягодина със средства, събрани от входните такси на Ягодинската пещера.

До самата площадка се стига по два начина - пешеходен преход или чрез off-road автомобил.

Предприемчиви местни жители организират извозване до площадката с джипове, като цената варира между 10 и 15лв на човек. Преживяването е екстремно, наситено с адреналин и напълно си заслужава да го изпитате. Джип може да наемете от една от многото точки за тръгване - от разклона Тешел-Ягодина, от паркинга на Ягодинската пещера или от самото село Ягодина.

Пешеходните маршрути са няколко, с различна степен на трудност. Най-известният от тях тръгва от училището в село Ягодина по маркирана пътека. Друг пешеходен маршрут започва от паркинга на хотел Мурсал, до който се стига с автомобил. От паркинга нагоре има криволичеща пътека към върха, като разстоянието се преодолява за около час. Важно е да носите със себе си вода, тъй като по пътя няма чешма.

Орлово око е едно от местата в България, които остават спомени за цял живот!